Sześć naturalnych składników zawartych w pastach do zębów bez fluoru
Badge field

Sześć naturalnych składników zawartych w pastach do zębów bez fluoru

Published date field

Piękny, jasny uśmiech to jedna z pierwszych rzeczy, które zauważamy u innych ludzi. To ten rodzaj uśmiechu, który rozświetla pomieszczenia i sprawia, że ludzie w odpowiedzi również zaczynają się uśmiechać. Zawarty w paście do zębów fluor jest naturalnym składnikiem, który wzmacnia szkliwo, a tym samym zapobiega próchnicy i pomaga zachować zdrowe zęby. Jednak osoby z nadwrażliwością na fluor zawarty w wodzie doprowadzanej z sieci wodociągowej powinny rozważyć stosowanie pasty do zębów bez tego pierwiastka. Nadwrażliwość może wystąpić również u dzieci lub osób za mocno szczotkujących zęby, a także w innych przypadkach.

Jak więc pasta bez fluoru może chronić nasze zęby? Wszystko zależy od składników. Przyjrzyjmy się naturalnym składnikom stosowanym najczęściej w pastach do zębów niezawierających fluoru oraz właściwościom, dzięki którym te składniki zapewniają zębom ochronę.

Ksylitol

Jak wyjaśniają badacze z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, ksylitol to substytut cukru uzyskiwany poprzez ekstrakcję z drzew liściastych, np. brzozy. Znajduje się w również w owocach, warzywach i kolbach kukurydzy. To nie tylko znakomita alternatywa dla osób z cukrzycą, ale również środek usuwający kamień nazębny (jeden z głównych czynników powodujących choroby dziąseł) i pomagający zapobiegać próchnicy.

Ekstrakt z zielonej herbaty

Zielona herbata to nie tylko ostatni krzyk mody wśród smakoszy herbaty. Zawiera ona również wiele substancji korzystnie wpływających na zdrowie jamy ustnej. Jak podają badacze z Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, polifenole znajdujące się w zielonej herbacie zwalczają bakterie zamieszkujące jamę ustną. Zapobiega również nieprzyjemnemu zapachowi z ust, którego chroniczna forma nazywana jest halitozą.

Ekstrakt z papai

Owoce papaja posiada dużą ilość charakterystycznych, czarnych nasion i bogate są w potas i witaminę C. Jednak enzym papaina, zawarty w drzewie melonowym (papai), również może poszczycić się wieloma korzyściami. Jak wyjaśnia Portal Dentystyczny, pasta zawierająca ekstrakt z papai likwiduje przebarwienia na powierzchni zębów.

Kwas cytrynowy

Duże ilości kwasu cytrynowego znajdują się w pomarańczach. Powstawanie osadu na zębach powoduje nawarstwianie się kamienia nazębnego. Jak podaje portal Dzieci Są Ważne, spożywanie owoców zawierających kwas cytrynowy pomaga usunąć kamień, jednak należy go stosować w ograniczonym zakresie.

Cytrynian cynku

Jak zauważa portal Medonet, cytrynian cynku również pomaga usunąć kamień nazębny.  Nieleczony osad zbierający się na dziąsłach i zębach może prowadzić do zapalenia dziąseł, czyli pierwszego stadium choroby przyzębia.