Ten artykuł przeczytasz w 1,5 minuty

Zapobieganie próchnicy
Głównym czynnikiem powodującym próchnicę jest kwas. Gdy na zębach gromadzi się pokarm, bakterie żyjące w jamie ustnej zaczynają się rozmnażać i produkować kwas. W miarę upływu czasu uszkadza on szkliwo, co prowadzi do powstawania ubytków. Nierozpoznana próchnica często powoduje infekcje, utratę zębów, a zwłaszcza silny ból.
Czy ubytki to objaw choroby?
Chociaż zwykle nie traktujemy ubytków lub próchnicy jak choroby, są to w rzeczywistości objawy choroby zakaźnej, której jednak można uniknąć. Bakterie powodujące próchnicę są najczęściej przenoszone z matki na dziecko w pierwszych lata życia. Jak wynika z badań przytaczanych przez portal Stomatologia News, najbardziej rozpowszechnioną praktyką, sprzyjającą transmisji bakterii z jamy ustnej matki do jamy ustnej dziecka, jest całowanie dziecka w usta, następnie używanie przy karmieniu dziecka wspólnej łyżki.
Jednak nawet obecność bakterii powodujących ubytki niekoniecznie oznacza zęby objęte próchnicą. Prawidłowa higiena jamy ustnej i odpowiednia dieta wzmocnią Twoje szkliwo.
Zapobieganie próchnicy
Istnieje wiele sposobów na zmniejszenie ryzyka próchnicy i odwrócenie procesu chorobowego.
- Szczotkuj zęby dwa razy dziennie i nitkuj je raz dziennie, stosując prawidłową technikę.
- Używaj pasty z fluorem, która wzmacnia szkliwo.
- Unikaj spożywania między posiłkami produktów zawierających cukier lub skrobię. To doskonała pożywka dla szkodliwych bakterii zamieszkujących jamę ustą.
- Żuj gumę bez cukru zawierającą ksylitol, która czyści zęby w porze innej niż pora szczotkowania.
- Unikaj spożywania napojów, które uszkadzają szkliwo, a więc napojów gazowanych, napojów dla sportowców i kwaśnych soków owocowych.
- Regularnie udawaj się do dentysty na wizyty kontrolne i czyszczenie jamy ustnej.
Codzienne dbanie o zęby zapobiega powstawaniu ubytków i zapewnia zdrowy uśmiech na całe życie.