Ten artykuł przeczytasz w 1,5 minuty
Z jakich części składa się ząb?
Z jakich części składa się ząb?
– Korona – tworzy górną, widoczną część zęba. Kształt korony określa jego funkcję. Przednie zęby są ostre i przypominają dłuto, więc służą do odgryzania i przecinania pokarmu, natomiast trzonowce mają płaskie powierzchnie i dlatego doskonale rozcierają żywność.
– Brzeg dziąsłowy – występuje w miejscu, w którym zęby stykają się z dziąsłami. Brak prawidłowej higieny jamy ustnej sprzyja powstawaniu płytki i kamienia właśnie w tej okolicy, co prowadzi do choroby dziąseł i zapalenia przyzębia.
– Korzeń – część osadzona w kości i unieruchamiająca ząb. Około 2/3 zęba to właśnie korzeń.
– Szkliwo – zewnętrzna warstwa zęba. Szkliwo to najtwardsza, najbardziej zmineralizowana tkanka ciała. Może jednak ulec uszkodzeniu na skutek próchnicy, zwłaszcza u osób niedbających o higienę jamy ustnej.
– Zębina – warstwa zęba znajdująca się pod szkliwem. Po pokonaniu tej twardej bariery postępująca próchnica w końcu zaczyna obejmować zębinę –znajdują się w niej miliony kanalików, które prowadzą prosto do miazgi.
– Miazga – tkanka miękka wewnątrz każdego zęba. Znajdują się tu nerwy i naczynia krwionośne. Gdy próchnica zaatakuje miazgę, pojawia się ból.
Każdy rodzaj zęba ma swoją specyficzną funkcję (aby zidentyfikować ząb, możesz posłużyć się łukiem zębowym przedstawionym w tej sekcji):
– Siekacze – ostre i przypominające dłuto zęby przednie (cztery na dole i cztery na górze), służące do odgryzania i przecinania pokarmu.
– Kły – nazywane czasami zębami jednoguzkowymi, posiadają szpic i służą do rozrywania pokarmu.
– Przedtrzonowce – posiadają dwa guzki na powierzchni gryzącej, więc określane są czasami mianem zębów dwuguzkowych. Ich funkcją jest miażdżenie i rozdzieranie pokarmu.
– Trzonowce – mają kilka guzków na powierzchni gryzącej i służą do rozcierania pokarmów.
budowazębów1
zęby
15/11/2010