zbliżenie kobiety wyciskającej pastę do zębów na szczoteczkę do zębów
Badge field

Czy należy stosować pastę bez mięty do wrażliwych zębów?

Published date field Last Updated:

Orzeźwiający smak mięty i wrażenie świeżości mogą dać Ci poczucie kryształowej czystości, ale czy ta roślina nie zwiększa wrażliwości zębów? Jeśli masz obawy związane ze stosowaniem mięty i nie wiesz, jaki ma wpływ na wrażliwe zęby, możesz wybrać pastę niezawierającą tej rośliny. Jednak pomimo mocnego smaku mięta wcale nie wykazuje aż tak silnego działania drażniącego.

Czy mięta ma niekorzystny wpływ na wrażliwe zęby?

Chociaż poczucie świeżości, jakie daje mocny zapach i orzeźwiający smak mięty, może sprawić, że zaczniesz niepokoić się o swoje wrażliwe zęby, z pewnością ucieszy Cię wiadomość, iż brak jest dowodów na niekorzystny wpływ tej rośliny na stopień wrażliwości. Obecny stan wiedzy pozwala stwierdzić, że mięta nie pogarsza tego problemu. Jednak w zależności od stopnia wrażliwości, mocniejsze gatunki lub zbyt duże ilości mięty mogą powodować pewien dyskomfort.

Brak jest niezbitych dowodów na to, że mięta wpływa na wrażliwość zębów, wiadomo jednak, że istnieją gatunki różniące się siłą działania. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jaki wpływ na zęby mają różne rodzaje tej rośliny i jak silne uczucie świeżości powodują, wypróbuj pastę lub gumę do żucia, która zawiera olejek miętowy.

WSKAZÓWKA: Zacznij od słabszej mięty, a następnie wypróbuj silniejsze gatunki.

Kilka rodzajów mięty

Najczęstsze gatunki mięty zawarte w pastach do zębów to mięta pieprzowa i zielona; możesz jednak wypróbować inne gatunki i dowiedzieć się, jak silne uczucie świeżości przynoszą.

  • Mięta pieprzowa: Najpopularniejszy gatunek mięty, używany przede wszystkim do gotowania i zawarty w produktach smakowych, takich jak pasty do zębów. Mięta pieprzowa ma mocniejszy smak niż mięta zielona; można nawet powiedzieć, że jest pikantna.
  • Mięta zielona: Mięta zielona przypomina w smaku miętę pieprzową, ale nie jest aż tak intensywna. Zamiast silnego, ostrego smaku ten gatunek oferuje świeże, lekko słodkie wrażenia smakowe, które każdemu przypadną do gustu.
  • Mięta jabłkowa: Kędzierzawa łodyga i liście mięty jabłkowej przypominają w dotyku wełnę. Smak jest łagodniejszy i słodszy niż w przypadku innych gatunków. Mięta jabłkowa świetnie nadaje się do letnich sałatek, bo doskonale komponuje się z... jabłkami właśnie.
  • Mięta czekoladowa: Jeśli lubisz czekoladę, ta mięta jest dla Ciebie. Ma zielone liście, ciemnobrązową łodygę i aromatyczny, czekoladowy zapach. Najlepiej komponuje się z lodami waniliowymi.

ZABAWNY FAKT: Chociaż golteria często klasyfikowana jest jako gatunek mięty, w rzeczywistości jest typem jagody. Profil smakowy tej rośliny przypomina smak mięty, ponieważ zawiera ona podobne związki aromatyczne.

Brak jest dowodów na to, że mięta, a także pasty do zębów o smaku mięty, nawet tej mocnej, powoduje wrażliwość zębów. Jeśli dokucza Ci ta dolegliwość, przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji skonsultuj się z dentystą, który doradzi Ci, jaka pasta będzie dla Ciebie najlepsza.

$altImage

Chcesz dostawać więcej ciekawostek i ofert specjalnych na maila?

Zapisz się teraz