Jakie to uczucie mieć ubytek w zębie?

Ubytki w zębach to powszechna dolegliwość. Jak podaje portal Medme, występują tak często jak grypa. Jeśli nigdy nie dokuczała Ci próchnica, być może zastanawiasz się, jakie to uczucie mieć ubytek w zębie? Odpowiedź na to pytanie zależy od stadium choroby i rodzaju spożywanych pokarmów. Niektóre produkty, np. słodycze, mogą powodować większy ból w miejscu objętym próchnicą niż inne.

Jak tworzą się ubytki?

Jama ustna to naturalne środowisko rozwoju bakterii. Niektóre z nich nie powodują żadnych szkód, inne jednak mogą być szkodliwe. Gdy spożywasz produkty takie jak cukierki, czy chipsy ziemniaczane albo pijesz słodzony napój gazowany, bakterie przyswajają zawarty w nich cukier, a następnie produkują kwas o silnym działaniu, który jest w stanie zniszczyć szkliwo zębów, jeśli nie zostanie w porę usunięty. W rezultacie zaczyna tworzyć się ubytek.

Jak wyjaśniają badacze z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu i in., proces próchnicowy może zostać odwrócony, zanim ubytek spowoduje nieodwracalną utratę struktury zęba. Szczotkowanie zębów pastą zawierającą fluor wzmacnia szkliwo i może odwrócić skutki próchnicy.

Oznaki próchnicy

Jakie to uczucie mieć ubytek w zębie? W najwcześniejszym stadium choroby odpowiedź brzmi: to nic szczególnego. W szkliwie nie znajdują się zakończenia nerwowe, więc próchnica obejmująca tę warstwę nie powoduje żadnych odczuć. Gdy stan chorobowy dosięgnie tkanek miękkich znajdujących się wewnątrz zęba, czyli zębiny i nerwów, możesz zacząć odczuwać dyskomfort. Zęby zwykle stają się wrażliwsze i pojawia się ból, zwłaszcza po spożyciu słodkich, ciepłych lub zimnych produktów. Ból może być całkiem znośny, ale czasem jest ostry i intensywny. U niektórych osób z próchnicą ból występuje w trakcie zagryzania zębów.

W miarę postępu procesu próchnicowego zaczniesz dostrzegać ubytki w jamie ustnej. Przyjmują one postać dziur tworzących się w tkankach zębów, a czasami również czarnych, brązowych lub białych plam na ich powierzchni.

Ubytki a słodycze

Dlaczego ból w miejscu objętym próchnicą jest największy podczas spożywania słodyczy? Niektóre produkty, w tym właśnie słodycze, są w stanie spowodować ból, jeśli występuje erozja szkliwa. Ze względu na kleistą konsystencję słodkie produkty zaczynają przylegać do powierzchni zębów. Obecne tam bakterie zaczynają produkować więcej kwasu, który przedostaje się do obszaru objętego próchnicą i drażni nerwy. Nawet jeśli nie dokuczają Ci ubytki, a masz nadwrażliwe zęby, prawdopodobnie będziesz odczuwać większy dyskomfort, spożywając słodkie pokarmy.

Wizyta u dentysty

Co należy zrobić po wykryciu pierwszych oznak próchnicy? Przede wszystkim udaj się do stomatologa. Próchnicę można wyleczyć na wczesnych etapach, zanim zaczniesz odczuwać ból lub dyskomfort, ale powinien zająć się tym dentysta. Lekarz wykona zdjęcie rentgenowskie, aby określić stopień postępu choroby, a następnie, jeśli problem tego wymaga, założy wypełnienie. Jeśli próchnica znajduje się w zaawansowanym stadium, stomatolog może odbudować ząb za pomocą korony lub wykonać leczenie kanałowe.

Nawet jeśli nie jesteś w stanie stwierdzić, czy masz ubytki, najlepiej regularnie odwiedzaj dentystę i poddawaj się zabiegowi czyszczenia zębów. Higienistka dentystyczna może zalecić Ci leczenie przy użyciu fluoru, który wzmacnia szkliwo zębów i pomoże odwrócić próchnicę na wczesnych etapach. Udzieli Ci również porad dotyczących prawidłowego sposobu szczotkowania oraz tego, jakich pokarmów należy unikać lub spożywać w ograniczonych ilościach, aby ograniczyć ryzyko powstania ubytków. Podobnie jak w przypadku innych stanów chorobowych, zapobieganie próchnicy jest dużo łatwiejsze niż jej leczenie.

Celem artykułu jest promowanie wiedzy na temat ogólnych zagadnień dotyczących zdrowia jamy ustnej. Jego intencją nie jest zastąpienie profesjonalnej porady lekarskiej, diagnozy lub leczenia. Wszelkie pytania dotyczące stanu zdrowia lub leczenia zawsze konsultuj z dentystą lub innym lekarzem.

Znajdź więcej artykułów