Większość osób wie, że mleko korzystnie wpływa na kości, a marchewki – na oczy. Te zalecenia dietetyczne są powszechnie znane, jednak wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, że istnieją również produkty korzystnie wpływające na stan dziąseł. Poniżej znajdziesz przegląd badań z zakresu żywienia i jego wpływu na zdrowie tej części jamy ustnej.
Dlaczego tak ważne jest zdrowie dziąseł?
Jak podaje Stomatologia News, w grupie Polaków w wieku 35–44 lat ponad 16% miało rozpoznane zaawansowane zapalenie przyzębia, a jedynie 1 % posiadało zdrowe przyzębie. Na wczesnych etapach tej choroby, gdy rozwija się stan zapalny, dziąsła stają się obrzęknięte i zaczerwienione. Może również wystąpić krwawienie. Nieleczone zapalenie dziąseł postępuje i przekształca się w chorobę przyzębia. Ten poważny stan chorobowy jest przyczyną recesji dziąseł, ruchliwości zębów, a nawet utraty całego uzębienia.
Jak wyjaśnia Poradnik Zdrowie, zapalenie dziąseł wywołują bakterie, które znajdują się w płytce nazębnej. Aby usunąć te bakterie, szczotkuj zęby dwa razy dziennie i nitkuj je raz dziennie. Ponadto co najmniej raz w roku udawaj się do dentysty, który dokładnie skontroluje Twoje przyzębie. Zrównoważona dieta również sprzyja zdrowiu dziąseł.
Składniki odżywcze, które sprzyjają zdrowiu dziąseł
Współczesne badania dotyczące związku między konkretnymi produktami spożywczymi a zdrowiem dziąseł są ograniczone. Naukowcy wyciągnęli jednak wiele wniosków z dostępnych wyników, dzięki czemu wiemy, że niektóre składniki spożywcze mają korzystny wpływ na tę część jamy ustnej.
- Witamina C
Jak wyjaśnia Infodent24, spożywanie pokarmów bogatych w witaminę C może pomóc osobom z zapaleniem dziąseł. Brak tej witaminy może powodować szkorbut, czyli chorobę objawiającą się krwawieniem i stanem zapalnym dziąseł. Infodent24 wskazuje, że znajduje się ona w owocach takich jak: kiwi, papryka, truskawki i cytrusy.
- Witamina B12
Infodent24 wyjaśnia, że witamina B12 również ma wpływ na stan dziąseł. Jej niedobory zwiększają głębokość kieszonek przyzębnych. Brak tej witaminy może powodować krwawienie z dziąseł, a wyniki niektórych badań pozwalają powiązać niski poziom tej substancji odżywczej z poważną postacią choroby dziąseł. Jak wskazuje Medonet, źródłem witaminy B12 jest m.in.: wołowina, wieprzowina, drób, jagnięcina, ryby, mleko, ser, jogurt, jajka. Na rynku dostępny jest również chleb, makaron i płatki śniadaniowe z dodatkiem tej witaminy.
- Kwasy tłuszczowe omega-3
Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 również może korzystnie wpływać na stan Twoich dziąseł. Jak podaje Medonet, produkty bogate w kwasy omega-3 mogą obniżać ryzyko chorób dziąseł, przede wszystkim zapalenia tkanek okołowierzchołkowych. Dobrym źródłem tych kwasów jest olej lniany i ryby.
Produkty spożywcze niekorzystnie wpływające na stan dziąseł
Podczas gdy niektóre produkty spożywcze sprzyjają zdrowiu dziąseł, inne mają na nie zdecydowanie negatywny wpływ. Jak wyjaśnia Dentonet, dieta uboga w składniki odżywcze może zwiększać ryzyko przewlekłego zapalenia przyzębia, a także utrudniać leczenie tej choroby. Do pokarmów, które negatywnie wpływają na stan naszych dziąseł, należą przede wszystkim napoje gazowane oraz produkty zawierające węglowodany. ABC Zdrowie dodaje, że rafinowane węglowodany znajdują się w białym pieczywie, płatkach kukurydzianych, rogalach i ciastkach, a jak wyjaśnia Medme, płytcenazębnej sprzyja duże spożycie produktów żywnościowych zawierających węglowodany – zwiększają więc one ryzyko wystąpienia wielu różnych problemów dentystycznych.
Podczas następnej wizyty w sklepie spożywczym wybierz produkty bogate w witaminę C, witaminę B12 i kwasy tłuszczowe omega-3. Zdrowa, a więc zrównoważona dieta przyniesie wiele korzyści nie tylko Twoim dziąsłom, ale również całemu ciału. Aby dowiedzieć się więcej o produktach spożywczych sprzyjających zdrowiu dziąseł, skonsultuj się z lekarzem albo dentystą.