Kobiety cieszące się ciepłą filiżanką kawy
Badge field

Pokarmy powodujące przebarwienia zębów

Twoje zęby są zażółcone i matowe, ale nie wiesz, dlaczego? Przygotowaliśmy dla Ciebie listę produktów spożywczych, które z łatwością przebarwiają zęby i utrudniają zachowanie perłowo białego uśmiechu. Ponieważ wszyscy lubimy sobie czasami pofolgować, zamieściliśmy również listę kilku produktów zwalczających niechciane plamy.

Produkty spożywcze, które przebarwiają zęby

Chcesz mieć jak najbielsze zęby? Trzymaj się z dala od poniższych produktów – zawierają silne substancje, które plamią zęby po wybieleniu.

  • Sos do makaronu – pomidory zawarte w sosie mają silne właściwości barwiące zęby. Dzięki swojej kwasowości, jasnoczerwonemu kolorowi i przyleganiu do zębów sos z łatwością wnika w głąb szkliwa, pozostawiając brzydkie plamy.
    • WSKAZÓWKA: Zanim zaczniesz się rozkoszować włoską kuchnią, zjedz sałatkę lub ciemne warzywa, np. jarmuż, szpinak albo brokuły. Tworzą one cienką błonę na powierzchni zębów, która chroni je przed przebarwiającymi właściwościami pomidorów.
  • Curry – częsty składnik potraw indyjskich, smaczny i nadający im intensywny kolor. Głęboki, żółty odcień z czasem może przebarwiać zęby, więc najlepiej ograniczyć spożycie tej przyprawy.
    • WSKAZÓWKA: Jeśli nie możesz się powstrzymać i często przygotowujesz potrawy zawierające curry, spożywaj również owoce i warzywa zapobiegające powstawaniu plam, takie jak jabłka, marchewki, seler i ogórki.
  • Ocet balsamiczny – to wyborny sos do sałatek, który jednak pozostawia przebarwienia na zębach. Ma ciemny kolor i z łatwością przylega do zębów, więc po jedzeniu jak najszybciej należy je wyszczotkować.
    • WSKAZÓWKA: Gdy następnym razem przygotujesz sałatkę z octem balsamicznym, dodaj kilka liści chrupiącej sałaty. Podczas żucia pomogą one usunąć ocet z powierzchni zębów.
  • Jagody – zwierają duże ilości przeciwutleniaczy, lecz niestety mają również silne właściwości przebarwiające zęby. Intensywny kolor malin, jeżyn, czarnych jagód i żurawiny oraz wysoka zawartość kwasów w tych owocach powodują powstawanie plam bez względu na to, czy spożywane są na surowo czy w postaci dżemu, galaretki lub soku.
    • WSKAZÓWKA: Wypij coś po spożyciu jagód. Woda opłukuje jamę ustną i powstrzymuje przebarwienia. Szklanka mleka pomoże Ci zneutralizować kwasy zawarte w jagodach i wzmocni szkliwo.
  • Napoje – to jedne z najgorszych produktów, jeśli chodzi o powstawanie plam na zębach. Z powodu swojego koloru i wysokiej kwasowości kawa, herbata, wino, napoje gazowane oraz napoje dla sportowców mogą przebarwiać zęby i powodować erozję szkliwa.
    • WSKAZÓWKA: Picie przez słomkę sprawia, że barwniki całkowicie omijają powierzchnię zębów. Kup słomki do domu lub biura i miej kilka pod ręką na wypadek gdyby naszła Cię ochota na kolorowy napój.

Produkty, które usuwają przebarwienia

Tracisz nadzieję, że uda Ci się zachować czyste, wolne od plam zęby? Nie poddawaj się! Niektóre owoce i warzywa czyszczą zęby podczas jedzenia i zapobiegają utrwaleniu się przebarwień. Gdy następnym razem sięgniesz po produkty sprzyjające powstawaniu plam, zjedz również owoc lub warzywo naturalnie oczyszczające jamę ustną:

  • Jabłka
  • Gruszki
  • Seler
  • Marchewki
  • Kalafior
  • Ogórki

Zachowanie białego uśmiechu może byc trudne. Na szczęście możesz dobrowolnie unikać spożywania produktów zostawiających plamy lub spożywać je wraz z produktami naturalnie czyszczącymi zęby. Dodatkowa pielęgnacja sprawi, że Twój uśmiech znowu będzie wyrażać dużą pewność siebie!

$altImage

Chcesz dostawać więcej ciekawostek i ofert specjalnych na maila?

Zapisz się teraz