Prawidłowa higiena jamy ustnej zapewni zdrowie Twoim zębom. Jeśli jednak nie możesz cieszyć się ulubionymi ciepłymi i zimnymi przysmakami ze względu na wrażliwe zęby, wybierz pastę z odpowiednimi składnikami – złagodzisz dyskomfort i przez tygodnie będziesz rozkoszować się swoimi ulubionymi lodami!
Jakie są więc przyczyny wrażliwości zębów? Zęby zbudowane są z miękkiej, wypełnionej nerwami tkanki wewnętrznej i warstwy zębiny pokrywającej miazgę, która znajduje się właśnie na tym poziomie. Szkliwo leży nad zębiną i pokrywa zęby wystające z dziąseł. Kostniwo to warstwa pokrywająca korzenie zębów poniżej korony. Szkliwo i kostniwo zabezpieczają wewnętrzną część zęba, ale jeśli ulegną erozji lub pęknięciu, miazga staje się bardzo wrażliwa na zmiany temperatury w jamie ustnej – tak rozwija się wrażliwość zębów.
Chociaż u niektórych osób naturalnie tworzy się cienkie szkliwo, istnieją również inne przyczyny erozji lub pęknięcia:
- Próchnica
- Gwałtowne szczotkowanie
- Stosowanie szczoteczki z twardym włosiem
- Spożywanie bardzo kwaśnych pokarmów i napojów
- Zgrzytanie zębami
- Recesja dziąseł
- Niektóre zabiegi dentystyczne, np. wybielanie zębów – w tym przypadku wrażliwość jest przejściowa